Posodobitev EU direktive o energetski učinkovitosti stavb




11 / 12 / 2023
Evropski poslanci in špansko predsedstvo Sveta so se v četrtek, 7. decembra 2023, neuradno dogovorili o reviziji direktive za zmanjšanje porabe energije in emisij toplogrednih plinov iz stavbnega sektorja.

Po podatkih Evropske komisije so stavbe v EU odgovorne za 40 %  porabe energije in 36 % emisij toplogrednih plinov. Cilj predlagane revizije direktive o energetski učinkovitosti stavb je znatno zmanjšati emisije toplogrednih plinov (TGP) in porabo energije v stavbnem sektorju EU do leta 2030 ter ga narediti podnebno nevtralnega do leta 2050. Prav tako predlog revizije želi doseči prenovo energetsko najpotratnejših stavb in izboljšati izmenjavo informacij o energetski učinkovitosti.

Cilji za zmanjšanje emisij
 
Pri doseganju zastavljenih ciljev bodo države članice lahko upoštevale potencial globalnega segrevanja stavbe v življenjskem ciklu, kar vključuje proizvodnjo in odlaganje gradbenih proizvodov. Glavne spremembe v primeru sprejetja zakona pa bi bile naslednje:
  • do leta 2028 bi morale vse nove stavbe, ki jih zasedajo ali so v lasti javnih organov, postati nič emisijske;
  • od leta 2030 bi morale vse novozgrajene stavbe biti nič emisijske; 
  • od leta 2030 bi morale države članice uvesti ukrepe za stanovanjske stavbe držav članic EU, ki zagotovijo zmanjšanje povprečne porabljene primarne energije za vsaj 16 % in vsaj 20–22 % zmanjšanje do leta 2035;
  • do leta 2030 bi države članice morale prenoviti 16 % najslabših nestanovanjskih stavb, do leta 2033 pa 26 % najslabših stavb z minimalnimi zahtevami glede energetske učinkovitosti;
  • do leta 2030 bi morale postopno postaviti sončne elektrarne na javne in nestanovanjske stavbe, odvisno od njihove velikosti, ter na vse nove stanovanjske stavbe.

Zaščititi želimo prebivalce Evropske unije
 
»Državljanom moramo pomagati prihraniti denar in jih zaščititi pred nestanovitnimi cenami energije. Zato smo izbrali pot, ki lahko zniža račune za energijo vsem, tako lastnikom stanovanj kot najemnikom, in obravnava temeljne vzroke energetske revščine,« je dejal poročevalec za direktivo o energetski učinkovitosti stavb Ciarán Cuffe in nadaljeval: »Ta večer smo dosegli nekaj izjemnega. Ustvarili smo načrt za prehod na stavbni fond brez emisij. S tem načrtom dodajamo bistveni steber načrtom EU za razogljičenje in začenjamo dolgo pot do zmanjšanja vseh 36 % evropskih emisij CO2,« je zaključil.

Postopno opuščanje tudi kotlov na fosilna goriva
 
V primeru, da se predlagane spremembe o energetski učinkovitosti stavb sprejmejo, bodo morale države članice sprejeti ukrepe za razogljičenje ogrevalnih sistemov in postopno opustiti fosilna goriva pri ogrevanju in hlajenju do leta 2040. Članice EU boso morale od leta 2025 prenehati subvencionirati tudi samostojne kotle na fosilna goriva, še vedno pa bodo možne spodbude za hibridne sisteme ogrevanja, kot so kombinacija kotla s solarno toplotno instalacijo ali toplotno črpalko.

Izjeme bodo kmetijske stavbe in stavbe kulturne dediščine, medtem ko se lahko države EU odločijo, da izključijo tudi stavbe, zaščitene zaradi svojih posebnih arhitekturnih ali zgodovinskih vrednosti, začasne zgradbe ter cerkve in bogoslužne prostore.

Neuradni sporazum morata sedaj potrditi tako Parlament kot Svet, da postane zakon. Odbor za industrijo, raziskave in energetiko bo o besedilu glasoval 23. januarja, prihodnje leto.

VIR
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.