Zakaj je trajnostno poslovanje podjetij pomembno in kakšna je vloga mobilnosti v podjetjih




30 / 11 / 2023
SmartMOVE
V sklopu projekta SmartMOVE se je oktobra pričel cikel brezplačnih spletnih izobraževanj na katerih strokovnjaki z različnih področij predstavljajo ključne teme trajnostne mobilnosti v podjetjih.

Na tretjem predavanju je obravnavana tematika naslavljala koristi upravljanja mobilnosti podjetij na zaposlene, okolje in poslovanje, ker je svoje strokovno znanje delili tudi CER. Na predavanju so Ana Struna Bregar, Petra Kandus in Žiga Čebulj podali svoj uvid v trajnostno mobilnost.

Ana Struna Bregar je v uvodni predstavitvi odprla vprašanje zakaj je trajnostno poslovanje podjetij pomembno in kakšna je vloga mobilnosti v podjetjih? »Ljudje smo s svojim delovanjem in črpanjem naravnih virov prekoračili zemljine zmogljivosti, kar se odraža v krčenju biodiverzitete, onesnaženosti in podnebnih spremembah. Takšno okolje škoduje širši družbi, infrastrukturi, podjetjem, dobavnim verigam in konec koncev tudi mobilnosti,« je širšo sliko koristi trajnostnega poslovanja in podjetij opisala Ana Struna Bregar.

Petra Kandus, svetovalka za trajnostno strategijo pri zavodu CER, je spletno predavanje nadaljevala s predstavitvijo ogljičnega odtisa podjetja. V svojem predavanju z naslovom Podnebni odtis mobilnosti podjetij se je dotaknila osnove ogljičnega odtisa podjetja in virov emisij, ki prihajajo iz mobilnosti. Pojasnila je tudi, zakaj je izračun ogljičnega odtisa tako pomemben za trajnostno poslovnaje in podnebno ukrepanje v podjetju, razložila kako postaviti cilje razogljičenja na konkretnem primeru in kakšne ukrepe lahk opodjetje izvede za zmanjšanje emisij z naslova mobilnosti različnih obsegov.

Žiga Čebulj, svetovalec na področju inovacij, digitalizacije in zelenih tehnologij v CER, je naslovil temo vključevanja zaposlenih v izboljšanje mobilnosti. Ker delodajalci in zaposleni predstavljajo kar polovico mobilnosti v lokalnih skupnostih, je bilo govora o večnem problemu - spreminjanju navad zaposlenih. A potrebno je vedeti, da se mobilnost ne dotika zgolj njih, marveč tudi in predvsem vodstva. »Pomembno je, da vodje vodijo z zgledom in so pripravljeni kaj narediti v tej smeri. Zato je ključno, da je prav vodstvo del tega procesa preobrazbe,« je izpostavil. 


Celoten posnetek predavanja si lahko ogledate na povezavi.

Dostop do ostalih izobraževanj SmartMOVE si lahko ogledate tukaj.

Zbirko kratkih izobraževalno-dokumentarnih videov rešitev za trajnostno mobilnost pa tukaj.
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.