Zeleni pogovor z Denisom Rebernikom, Lapp d.o.o. - " Želimo delovati trajnostno preden smo v to prisiljeni".




22 / 04 / 2022
Zeleni pogovor
LAPP je vodilni proizvajalec kablov in kabelskih sistemov, od osnovnih komponent do sistemskih rešitev. Izdelki LAPP se uporabljajo v proizvodnih strojih, industrijskih robotih, javnem prevozu, predelavi hrane, alternativni energiji, polnilnih sistemih za električna vozila, naftnih ploščadih in praktično vseh preostalih industrijah. Gre za družinsko globalno podjetje, ki ima trajnost trdno zasidrano v svoje poslovanje.

Nam lahko poveste kaj več o vašem trajnostnem delovanju, vaši zeleni preobrazbi?

LAPP je družinsko podjetje, kar močno oblikuje našo kulturo.
 

Usmerjenost v družino je tudi eden od štirih temeljev našega delovanja, zaradi česar delujemo odgovorno in dolgoročno, saj lahko le tako delujemo v dobro prihodnjih generacij.


Naš slogan »Reliably connecting the world«, torej zanesljivo povezujemo svet, je več kot obljuba, je naša misija, ki v sebi ne nosi le osredotočenosti na kvaliteto in vzdržljivost, po katerih smo tako znani, ampak tudi na trajnost, brez katere si dolgoročne zanesljivosti ne moremo predstavljati.

S trajnostnim delovanje pa nismo začeli danes. To zavedanje je bilo razvidno že pri našem ustanovitelju gospodu Oskarju Lappu, še preden je ta tema postala splošno znana in v središču pozornosti. Za ogrevanje tovarne je že v letu 1963 uporabljal toploto, ki je nastala pri proizvodnji. Nato je v 80-ih letih prejšnjega stoletja že začel s standardizacijo procesov, ki je vodila v optimizacijo porabe virov in recikliranje. Njegovo delo uspešno nadaljujejo naslednje generacije družine Lapp, ki v svojem delovanju ohranjajo njegove vrednote.

Želimo delovati trajnostno preden smo v to prisiljeni s strani zakonodaje ali drugih interesnih skupin. V 2005 smo tako na strehi našega podjetja postavili takrat največjo sončno elektrarno v Stuttgartu, v 2012 smo trgu ponudili prvi kabel iz povsem recikliranih materialov, v 2015 smo zgradili nove pisarne na našem sedežu, ki imajo CO2 nevtralno uporabo energije, v 2020 pa smo na trg dali prvo medeninasto uvodnico na svetu, ki ne vsebuje brez svinca. Ob tem LAPP, z različnimi projekti deluje tudi na področju socialne trajnosti. Vodimo fundacijo, ki podpira mlade znanstvenike na zdravstvenem področju, sodelujemo pri vzpostavitvi vzgojno izobraževalnih ustanov, pomagamo ob različnih naravnih katastrofah po vsem svetu, vlagamo v obnavljanje zgodovinskih zgradb in sodelujemo pri številnih drugih podobnih projektnih.

Kakšne trajnostne in podnebne cilje ste si zastavili?

Kot vidite trajnosti ne jemljemo zlahka in tudi ne ozkogledno. Pri našem delovanju imamo v mislih vseh 17 ciljev trajnostnega razvoja združenih narodov in trudimo se jim slediti kolikor je mogoče. Da je trajnost del naše kulture je razvidno v naši zadnji strategiji, ki bo oblikovala delovanje podjetja do leta 2027.

V podjetju so se v zadnjih letih vzpostavili tudi jasni cilji na tem področju, kot sta na primer zmanjšanje ogljičnega odtisa (scope 3) naših izdelkov za 20% do 2025 ali CO2 nevtralnost (Scope 1 in 2) za LAPP Nemčija do 2030. Posledično smo izoblikovali prioritetna področja, kjer smo že začeli z aktivnostmi za trajnostno delovanje. Ta področja zajemajo zasnovo in proizvodnjo izdelkov, transport surovin in izdelkov, obnovo in energijsko optimizacijo stavb, širitev portfelja izdelkov za v trajnostni razvoj usmerjene industrije in zaščito narave in ljudi.

Trajnostno delovanje pa ni le stvar vodstva, ampak vsakega zaposlenega pri LAPP. Pri nas živimo tako imenovano One LAPP kulturo, kjer smo med seboj povezani po vsem svetu in skupaj sodelujemo za skupen cilj. Podjetje LAPP je za vse zaposlene v novembru 2021 organiziralo tudi 6-tedenski izobraževalni program, kjer se je vsak zaposlen lahko poučil o različnih področjih trajnostnega razvoja. Temu je sledil tudi »trajnostni hackatlon« v letošnjem januarju, kjer so zaposleni lahko delili svoje ideje glede trajnostnega delovanja in komunikacije pomembnosti tega področja. Zavedamo se, da se trajnost začne pri vsakemu izmed nas.

Kako vaše cilje dosegate na lokalni ravni, v Sloveniji?

Kot hčerinsko podjetje LAPP, smo zavezani vsem dejavnostim in usmeritvam, ki jih LAPP od lastnih podjetij pričakuje. Tako smo na primer, v skladu s strateško usmeritvijo podjetja v segment obnovljivih virov energije, s svojimi izdelki v letošnjem letu odločno vstopili na trg ponudnikov sončnih elektrarn. Prav tako so izdelki, ki jih ponujamo vse bolj trajnostno proizvedeni, saj si za to prizadevajo v naši proizvodnji.

Kakšne zelene tehnologije oz. naložbe uvajate pa pri sebi, za vaše poslovanje?

Lokalno v Sloveniji uporabljamo zeleno energijo, trenutno pa pridobivamo tudi ponudbe za gradnjo sončne elektrarne na strehi naše stavbe. Ob tem poizkušamo, da bi naši zaposleni bili kar se da zavedni glede lastnega ogljičnega odtisa in dejanj, ki vodijo bolj trajnostnemu delovanju, tako v službi kot tudi doma. Podjetje od lani, 6 dni v mesecu, delavcem omogoča tudi delo od doma, kar ob drugih prednostih, zmanjšuje tudi onesnaževanje okolja zaradi transporta na delo.  

Že čutite pritiske s strani naročnikov po ogljično nevtralnih izdelkih? Predvsem kar se tiče same proizvodnje materialov, procesov in pridobivanja energije?

Zaenkrat, najbrž tudi zaradi trenutne situacije na trgu, kjer na sploh vlada veliko povpraševanje, še ni čutiti posebnih zahtev s strani odjemalcev. Jih pa zagotovo pričakujemo v prihodnjih letih, a nas to ne skrbi, saj se na njih aktivno pripravljamo že danes.  

Na kakšen način s svojimi produkti oz. storitvami vplivate na blažanje podnebnih sprememb ali zmanjšanje odtisa na okolje?

Kot omenjeno prej smo že določili pet področij na katerih delujemo.

Na področju izdelkov stremimo k izogibanju uporabe okolju nevarnih snovi in optimalni uporabi surovin. Izogibamo se nepotrebnim odpadkom, recikliramo in varno odlagamo morebitne nevarne odpadke. Na tem področju smo na primer prvi na svetu razvili medeninasto kabelsko uvodnico, ki ne vsebuje cinka. Tukaj je poudarek tudi na trajnosti in vzdržljivosti izdelkov, saj to, zaradi redkejše potrebe po zamenjavi, prav tako pripomore k bolj trajnostnem delovanju. O tem vidiku se ne govori pogosto, a zamislite si, da bi vsi izdelki, ki jih imamo, imeli 1x daljšo življenjsko dobo. Koliko odpadkov bi prihranili in koliko manj izpustov bi proizvedli.

Na področju stavb smo zavezani intenzivnemu zasledovanju CO2 nevtralnosti (Scope 1 in 2) skozi obnove in uporabo obnovljivih virov energije. Nadalje smo zavezani zmanjšanju porabe električne energije v pisarnah in proizvodnji ter nakupu zelene energije, v kolikor je to potrebno. Naš sedež v Stuttgartu tako, na primer, uporablja geotermalno ogrevanje in sončno energijo za napajanje ter tako omogoča uporabo 440 CO2 optimiziranih pisarn. Uporablja pa tudi druge pametne rešitve za zmanjšanje potrebe po uporabi klimatskih naprav, kot so avtomatske žaluzije in podobno. Ob tem ponuja tudi veliko prostora za kolesa zaposlenih in električne polnilnice ter tako vzpodbuja zelen prihod zaposlenih na delovno mesto. Temu vzoru, glede na lokalne specifike, sledimo tudi v hčerinskih podjetjih LAPP. Kar 27 izmed njih jih je do sedaj tudi že pridobilo standard ISO 14001 – Sistem ravnanja z okoljem.

Iz vidika transporta in dostave smo zavezani uporabi trajnostnih materialov za pakiranja, optimizaciji transportnih poti, ter uporabi trajnostnih prevoznih sredstev. Primer tega je optimizacija zaloge po različnih skladiščih, da izdelki do strank ne rabijo več potovati tisoče kilometrov. Prav tako spreminjamo naš vozni park ter podpiramo tovrstne spremembe pri naših transportnih partnerjih. Eden večjih transportnih partnerjev LAPPa, ki zaposluje več kot 3200 ljudi, se je tako zavezal k spremembi polovice svojih vozil iz dizelskega na plinski pogon do leta 2025.

Iz vidika portfelja smo zavezni povečanju ponujenih inovativnih rešitev za pridobivanje sončne in vetrne energije. S kvalitetnimi in naprednimi izdelki želimo pripomoči h kar se da hitri rasti in razvoju pridobivanja energije iz obnovljivih virov. Krepimo tudi področje industrijske komunikacije, saj se zavedamo, da več kot bo digitalizacije in avtomatizacije po svetu, več bo na voljo podatkov in enostavneje bo doseči trajnostne zasnove izdelkov. Aktivni smo tudi na področju e-mobilnosti, kjer imamo lastno poslovno enoto LAPP Mobility, ki je osredotočena na razvoj, proizvodnjo in prodajo polnilnih sistemov.

Odločno se zavzemamo tudi za varovanje narave in ljudi. Zavedamo se izjemne pomembnosti ohranjanja čistega okolja in zdravja ljudi. Zavzemanje za družbena vprašanja je neločljiv del naše korporativne kulture, ne glede na tržne spremembe, strukturne prilagoditve ali strateškega repozicioniranja. Iz tega razloga povsod po svetu podpiramo zaposlene pri doseganju poslovnih in osebnih ciljev ter pri združevanju službenih in družinskih obveznostih. Po vsem svetu podpiramo razvoj naših lokacij in projekte financiranja lokalne infrastrukture, glede na regionalne potrebe. Tesno sodelujemo tudi z univerzami in znanstvenimi ustanovami. Primera te prakse sta na primer Oskar Lapp fundacija, ki v sodelovanju z Nemškim kardiološkim društvom (DGK) vsako leto nagrajuje mlade znanstvenike za izjemna dela na področju kardiovaskularnih raziskav ter sodelovanje s podjetjem Dachverband Kind e.V. , ki pomaga pobudam za postavitev kvalitetnih otroških domov, v bližini nemškega podjetja LAPP ter tako ženskam in moškim omogoča lažje usklajevanje med službo in družino.

Kot omenjeno trajnostni razvoj jemljemo resno in se ob tem trudimo zajeti najširše razumevanje tega pojma. Trajnost je del LAPP DNK in v naših mislih pri vsaki odločitvi, ki jo sprejmemo.
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.