Nepovratna sredstva za krožno gospodarstvo v podjetjih




09 / 09 / 2022
Razpisi in spodbude;Krožno gospodarstvo
Organizirana proizvodnja in potrošnja, kjer bistvo predstavlja delitev, ponovna uporaba, popravilo, prenova in recikliranje obstoječih materialov in izdelkov, se imenuje krožno gospodarstvo. Si zamišljate svet, v katerem ni odpadka?
 
Morda utopija, pa vseeno vodilo za prihodnji razvoj, ki ga kot družba moramo začeti razvijati in uporabljati, v kolikor želimo doseči cilje ekoloških in »zelenih« dogovorov ter strategij ter predvsem omiliti posledice naših negativnih vplivov na okolje in podnebnih sprememb. Princip krožnega gospodarstva podaljšuje življenjsko dobo izdelkov in zmanjšuje oz. izničuje količino odpadkov. Ko se izdelku izteče njegova življenjska pot, se komponente/materiale, iz katerih je izdelan, kolikor je le mogoče obdrži v rabi, gospodarstvu. Izdelke oz. materiale lahko uporabljamo v »nedogled« in s tem ustvarjamo dodano vrednost izdelkom in poslovanju v splošnem.
 
ODPRT RAZPIS ZA NEPOVRATNA SREDSTVA ZA KROŽNO GOSPODARSTVO

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je 5.8.2022 objavil razpis za Krožno gospodarstvo, imenovan Podpora zagonskim, mikro, malim in srednjim podjetjem pri strateški trajnostni in krožni transformaciji poslovanja v letih 2022-2025. Namen javnega razpisa je strokovna in finančna podpora zagonskim, mikro, majhnim in srednje velikim podjetjem pri intenzivnem procesu trajnostne in krožne transformacije poslovanja, s poudarkom na zasledovanju strateških ciljev učinkovite rabe virov, krožnega gospodarstva, zniževanja negativnih oz. povečevanju pozitivnih vplivov na podnebje in okolje, družbo in ekonomsko skupnost ter posledično povečanju produktivnosti in konkurenčnosti slovenskih podjetij.
 
Mikro, mala, srednje velika in zagonska podjetja lahko pridobijo do 100% sofinanciranje projektov iz krožnega gospodarstva.
 
Upravičeni stroški razpisa so stroški storitev zunanjih izvajalcev - svetovalne storitve, investicije v opredmetena in neopredmetena osnovna sredstva, stroški osebja (raziskovalci, strokovni in tehnični sodelavci), objektov in zemljišč, stroški pogodbenih raziskav, znanj in patentov ter materiala, zalog.
 
Razpis je razdeljen na 2 sklopa, SKLOP I je namenjen MSP, ki imajo najmanj 20 zaposlenih, SKLOP II pa zagonskim, mikro in malim podjetjem z najmanj 1 do največ 19 zaposlenih.
 
Oba sklopa razpisa potekata v 2 fazah:
  •     FAZA A (shema de minimis) zajema 4-6 mesečni proces strateške trajnostne in krožne transformacije v posameznem podjetju - Akademija TKT, kjer je podjetje deležno svetovalne in strokovne podpore s strani dodeljenega zunanjega strokovnjaka/eksperta. Celoten strošek zunanjega strokovnjaka prevzame agencija SPIRIT (v obliki storitve in ne v obliki nakazila subvencije).
     
  •     FAZA B (državna pomoč) - po uspešno zaključeni FAZI A podjetje skupaj z dodeljenim strokovnjakom/ekspertom pripravi in prijavi prioritetni izvedbeni projekt v FAZO B in lahko prejme finančno podporo v višini od najmanj 40.000 EUR do največ 90.000 EUR (SKLOP I) ter od najmanj 10.000 do največ 40.000 EUR (SKLOP II) v skladu z opredeljenimi upravičenimi stroški sofinanciranja.

Višina sofinanciranja je odvisna od posameznega upravičenega stroška in se giblje med do 50 in 100%.

1. rok za oddajo vlog za sklop II je že v mesecu septembru, in sicer 15.9.2022, za sklop I 15.11.2022. Podjetja se najprej prijavijo za vključitev v FAZO A. V FAZO B se lahko nato prijavijo zgolj tista podjetja, ki so 1. fazo že uspešno zaključila.
 
Za pomoč pri pripravi ustrezne dokumentacije za razpis lahko kontaktirate podjetje Tiko pro, na njihov email info@tiko-pro.si
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.